A kukoricát szennyező toxin hatásait vizsgálja a Kaposvári Egyetem
A kukoricát egyik leggyakrabban szennyező anyagnak, az úgynevezett fumonizin mikotoxinnak a lakosság egészségét veszélyeztető hatását vizsgálja a Kaposvári Egyetem.
Az egyetem mintegy 618 millió forint uniós forrást költ 2020 végéig az élelmiszerbiztonságot erősítő projektre, együttműködik a Kaposi Mór Oktató Kórházzal, illetve nemzetközileg elismert szakembereket, kutatókat, doktoranduszokat és egyetemi hallgatókat von be a kutatásba. A mikotoxinok az élelmiszertermelés teljes vertikumában megtalálható, penészgombák által termelt mérgező anyagok, a fumonizin a potenciálisan rákkeltő anyagok közé tartozik.
A Kaposvári Egyetem mintegy 618 millió forint uniós forrást költ 2020 végéig az élelmiszerbiztonságot erősítő projektre
Az intézmény vizsgálata nemcsak arra terjed ki, hogy a toxin veszélyezteti-e a lakosság egészségét, s ha igen, milyen mértékben, hanem arra is, hogy a különböző betegségekben szenvedők, például a gluténérzékenyek, egyforma mértékben fogyasztanak-e esetleg szennyezetett élelmiszereket. Laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben vizsgálják majd a toxin eddig kevésbé ismert sejtszintű hatásmechanizmusát. Céljaik között szerepel a károsító hatások jobb megismerése, ennek érdekében új vizsgálati módszereket is alkalmaznak, laboratóriumi fejlesztéseket valósítanak meg.
/T.D.